Filosofie

Filosofie

In al die jaren dat we fan zijn van het ras, hebben we het ras redelijk zien veranderen. Het ras is groter en massiever geworden. Deze veranderingen hebben weinig tot geen positieve bijdrage geleverd aan de hond. De honden zijn minder atletisch, flexibeler en eigenlijk niet meer geschikt voor hetgeen waar ze eigenlijk voor waren gefokt. Dat brengt de volgende risico’s met zich mee als HD en is er meer kans op gescheurde kruisbanden.

Wij hechten daarom veel waarde aan de authenticiteit van het ras en willen graag de originele kenmerken weer terug brengen in uiterlijk en gedrag, met name de atletische bouw.  Daarom doen wij niet aan mix fokken en kiezen we bewust in ons fok programma voor lijnen, waar we volledig achter staan. Dat brengt met zich mee, dat onze Presa Canario’s uiterlijke kenmerken (wit op de snuit) kunnen hebben, die niet erkend worden in de rasbeschrijving op shows. Echter zijn deze kenmerken inherent, aan hoe de Presa Canario behoort te zijn.

Veel fokkers zullen deze kenmerken afkeuren, omdat ze niet in de ras standaard zijn opgenomen. De naam Presa, was voorheen ook voor velen een vies woord en gebruikte ze liever de naam Dogo Canario. Echter zien we veel veranderingen die weer ten goede komen aan het ras.  Ook in uiterlijk kenmerken en zal het niet lang meer duren, of de FCI past de ras standaard aan. Net als de naam 2 jaar geleden.

De Presa Canario in het verleden* (foto’s met toestemming geplaatst)

  

Activiteit en huisvesting:

U begrijpt dat onze honden niet geschikt zijn voor een appartement of een huis midden in de stad. Omdat ze daar simpelweg de ruimte missen. Ze bewaken graag voor u het erf, en worden het meest gelukkig van een stevig omheinde tuin of om op een locatie te wonen waar ze mogen zijn wie ze zijn.

Omdat de Presa Canario graag intelligent wordt uitgedaagd, raden wij u ook aan om met de hond op cursus te gaan. Sowieso te starten met een puppy cursus en dit uit te bouwen naar de behoefte van de hond. Dit kan altijd in overleg met de hondenschool.

Voeding:

Wij voeren onze honden brokken (Royal Canin in de ochtend) en vers vlees (lotgering of ander Kvv)  in de avond, vaak aangevuld met groenten. In het weekend verwennen wij de honden extra met BARF, dat kan verschillen tussen knotsen, ribben of schapenkoppen. Hier genieten onze honden allen van, maar daarbij is het ook zeer goed tegen tandsteen en gebruiken ze hun kaakspieren waar ze voor dienen.

Bij opgroeiende honden is voeding een heel belangrijk onderdeel. Met name bij grote rassen, is de uitdaging om niet te overvoeren (de pups worden te zwaar) of voeding te geven waardoor ze te snel groeien of wat niet geschikt is voor een pup van dit kaliber. Dit alles kan schade geven aan de gewrichten en de daarbij horend pezen. Daarom krijgt u van ons een voeding advies en adviseren wij naast dit alles  extra vitamine C voor opbouw van kraakbeen.

Wilt u meer info over voeding, mag u ons altijd een vraag stellen.